Badrumsrenovering

Planering och placering av inredning

Våra förväntningar på hur ett modernt badrum ska se ut är höga. En bra badrumsrenovering börjar med att vi ritar upp rummet på rutat papper. Ur ett pappersark klipper vi nu ut alla inredningselement som vi har tänkt oss att ha där.

Nu kan vi placera våra urklippta pappersbitar på olika sätt, pröva oss fram och på så sätt få hjälp att fatta det slutgiltiga beslutet. Vid planeringen får man inte glömma att lämna tillräckligt med utrymme runt tvättstället, badkaret, duschkabinen, toalettstolen och bidén – det är absolut nödvändigt för att utrymmet ska kunna användas på ett bekvämt sätt.

Val av badkar

Bland det vanligaste dilemmat när man utformar ett badrum står mellan duschhörna eller badkar. Ett duschutrymme tar absolut minst plats och finns i många olika utföranden.
Duschutrymme brukar vara det vanligaste alternativet för det lilla badrummet medans badkar brukar stå högst på önskelistan om plats finns. Där går det faktiskt också att oftast få in ett badkar om man planerar lite grann och tittar på de alternativ som finns.

badrum
badrumsrenovering

Välja rätt form

Det är viktigt att besluta om badkarets form och storlek. Både utseende och funktionaliteten är viktiga parametrar att ta hänsyn till. En viktig parameter är badkarets vattenkapacitet. Stora badkar är härliga att avnjuta ett bad i, men med det kommer också höga räkningar för vattenförbrukning och uppvärmning. Här kan vi emellertid guida dig rätt genom personlig rådgivning. Formen kan ibland vara vilseledande men vi hjälper dig att hitta rätt.

Planering och placering av inredning

badrumsrenovering

Fönster

Finns möjlighet, så är det bäst att lämna fri tillgång till fönstret. Placerar vi tvättställ under fönstret, kan vi inte hänga en spegel ovanför. Ställer vi ett badkar där, blir det svårare att öppna och tvätta fönstret.

badrumsrenovering

Dörrar

Det kan vara avgörande för badrummets funktionalitet hur långt det är från dörren till hörnet. Är det 60 cm, kan man ställa en tvättmaskin där. Lite mer (minst 70 cm) behövs för att man ska kunna installera toalettstol av normal storlek mot väggen intill. Ska en duschkabin få plats i hörnan bredvid en dörr, behöver man minst 80 cm. Ibland kan det istället vara värt att flytta badrumsdörren för att underlätta placering av all inredning. En badrumsdörr ska alltid öppnas utåt. Det handlar inte bara om det praktiska utan även om säkerhet och att all viktig inredning får plats, även när badrummet inte är stort.

badrumsrenovering

Mönster

Genom att lägga kakel på längden kan vi få badrum att se bredare ut, kakel på höjden skapar extra takhöjd. Små kakelplattor eller kakel i olika färgnyanser gör att ett litet rum upplevs större. I ett litet badrum bör man undvika att lägga stora mönster eller använda material med mycket ytstruktur som får rummet att kännas mindre.

badrumsrenovering

Belysning

Allmänljus – tak- eller väggbelysning, ger ett mindre och “plattare” badrum, alltså lägre i tak. Därför är det bra att satsa på fler ljuspunkter. Tvättställ kräver en ordentlig belysning som ska placeras så att den inte bländar men samtidigt belyser ansiktet tillräckligt starkt. Säkerheten kräver att all belysning man installerar i badrummet uppfyller speciella el-krav. Badrumsarmaturen måste därför klara fukt och väta.

badrumsrenovering

Speglar

En kombination av flera speglar kan göra att ett badrum upplevs bredare eller längre. Ett långsmalt badrum gör vi rymligare genom att sätta upp breda speglar på de längre parallella väggarna. En bra tumregel är att placera det snyggaste inredningselementet mitt emot dörren så att det är det första som fångar blicken. Oftast är det tvättställ med spegel, men det kan också vara fristående badkar eller duschkar. Det ska helst inte vara toalettstol, bidé eller tvättmaskin.

badrumsrenovering Rydebäck

Detaljer

Glöm inte att även lägga lite energi på de mindre detaljerna, som till exempel blandare, handtag och krokar. Det är ofta med de små detaljerna som du kan göra ditt badrum riktigt personligt, och det gör väldigt mycket för den stora helheten. Fundera över olika färger och material men även över funktioner och finesser. Det är den som ska använda badrummet som ska trivas i det, så försök att hitta detaljerna som är viktiga för just dig eller er. Det kanske är en beröringsfri blandare eller ett antikt dörrhandtag.

För en god start på morgonen

Vi har allt för att göra din morgonritual till en ren fröjd i badrummet. Vi har badrumsinredning som ger dig plats för allt som du behöver i badrummet – och smarta sätt att organisera dina saker. På så sätt kan du ägna mindre tid åt att leta efter tandkrämen och mer tid åt det som är betydligt viktigare: att ta hand om dig själv. Boka en tid hos vår personliga och konstnadfria badrumsplanering och få även hjälp med monteringen av din badrumsinredning.

badrumsrenovering

Badrumskakel

När det gäller kakel i badrum så finns det mycket att tänka på. Förutom att man måste välja vilken sorts kakel man vill ha, vilket kan ta nog så mycket tid, så måste man också bestämma sig för om man samtidigt vill renovera badrummet i övrigt, eller nöjer sig med bara kakel. Det finns många bra skäl till att man samtidigt med att man kaklar badrummet även renoverar, och kanske lägger in exempelvis ett klinkergolv. Genom att göra flera saker på en gång, så kan man hålla nere kostnaderna en bit jämfört med att göra dem en och en. Att kakla badrummet i samband med annat arbete där är alltså ett sätt att hålla kostnaderna nere, vilket med tanke på priset för kakel är en bra idé.
Fördelar med kakel i badrum
Det är inte bara det att det är mycket snyggt med kakel i badrum. Kakel har också en mycket praktisk fördel: det är enkelt att rengöra. Enkelheten att hålla kakel rent sammanfaller också med en av dess andra fördelar: kakel behåller sitt fina utseende länge, jämfört med de flesta andra material. Det är dessutom inte bara utseendet som kakel behåller länge: kakelplattor är i sig också mycket hållbara. På det viset kan man säga att kakel är ekonomiskt fördelaktigt jämfört med flera av de billigare alternativen. Man betalar mer, men för något som är hållbart, och som ser bra ut längre. Kakel i badrum passar alltså den som tänker lite längre än bara till nästa vecka.
Kakel och klinkers i badrum har också den fördelen att det skyddar väldigt bra mot fukt. Detta är ju givetvis något som är av yttersta vikt i ett badrum; om inte ytan hindrar fukt från att tränga igenom, så är det ju bara en tidsfråga innan fuktskador uppstår, skador som kommer att bli både dyra och tidskrävande att reparera. Kakel och klinker har dock en svag punkt: fogarna. Dessa är inte lika fuktresistenta som själva kaklet, och det krävs därför att kaklet monterats korrekt för att man ska få fullgott fuktskydd. Men sammantaget så är kakel och keramiska ett av de absolut bästa materialen att använda sig av i ett badrum.
Badrumskakel är idag mycket populärt, och något som många, eller till och med kanske de flesta, nya badrum utrustas med. Det handlar alltså inte om någon onödig lyx, även om det givetvis gör att utseendet på badrummet förbättras. Materialvalet handlar i stället om att välja ett material som har bra kvalitet och lång hållbarhet. Det är just dessa skäl som är de starkast vägande för att låta kakla in sitt gamla badrum. Det kommer att på nästan alla sätt och vis innebära en förbättring.

Anlita hantverkare för att sätta kakel

Badrum är ett våtutrymme, vilket gör det extra viktigt att allt arbete som sker där inne är korrekt utfört. Av den anledningen är det många som inte känner med sig att de har vad som krävs för att själva sätta kakel, och de väljer därför i stället att anlita hantverkare. Det innebär dels en garanti för att jobbet utförs professionellt, och dels är det någon annan – hantverkaren – som ska ta ansvaret om någonting går snett. Sedan är det också så att det inte är så överdrivet dyrt att anlita hantverkare numera, i och med att det går att dra av halva kostnaden för själva arbetet med hjälp av ROT-avdraget. Observera dock att ROT-avdraget enbart gäller kostnaden för själva arbetet, och inte kostnaden för material som kakelplattor, fogmassa och så vidare.
En kakelsättare kostar mellan 450 – 700 kr i timmen att anlita (inklusive moms). Efter ROTavdraget blir kostnaden alltså mellan 225 – 350 kr i timmen istället.

 

 

 

Att hitta en bra hantverkare

Även om de flesta hantverkare i Sverige är bra, så finns det tyvärr en del undantag. Det första man ska göra är att se efter om en hantverkare har F-skattesedel. Om så inte är fallet så bör man inte anlita just den hantverkaren, bland annat för att det mer eller mindre är ett krav att en hantverkare har F-skattesedel för att man ska kunna utnyttja ROT-avdraget. Anlita heller aldrig svart arbetskraft, då det bland annat gör dig mer eller mindre rättslös om arbetet är dåligt utfört. För att kunna välja en bra hantverkare krävs att man kollar upp referenser, och vad som sägs om företaget, bland annat på internet. Det är också en bra idé att fråga vänner och bekanta om de anlitat hantverkare för att sätta kakel, och vad deras erfarenheter är.
Det är också en bra idé att fråga flera hantverkare vad det skulle kosta att sätta kakel i ditt badrum, för att kunna jämföra priser. Det kräver lite mer arbete från din sida, men kan å andra sidan leda till att kaklingen kostar mindre för din del. Se också efter så att dessa offerter är heltäckande, så att du inte råkar ut för några dolda kostnader i efterhand. Det pris som anges på offerten ska också vara det pris som du slutligen också betalar. Vanligtvis medges dock en viss variation.
Slutligen så är det också viktigt att kontrollera vad som kommer hända ifall något går fel – hur mycket ansvar tar hantverkaren, och hur lång ”garanti” kommer du att få? Studera avtalet noggrant, för att se om det finns något där som ser konstigt ut, eller saknas helt. Givetvis är det inte så att du ska utgå från att hantverkaren gör något fel, men det är ungefär som med ett äktenskapsförord – det finns där utifall att.

Förvaring

Om det är något man aldrig kan få för mycket av så är det förvaring, och det gäller även för badrummet.
Det är mycket som ska få plats – allt från handdukar och hårfön till toalettpapper, tandborstar och rakhyvlar behöver ha sin givna plats för att badrummet inte ska bli stökigt.
Satsa gärna på mer förvaring än du tror att du behöver då det oftast visar sig att man har mer prylar att förvara än man tror…

Vad är kakel?

Kakel är lergods, som bränns och glaseras, vilket gör att det blir mycket hållbart, samtidigt som det behöver ytterst lite underhåll bortsett från rengöring.

Vad är skillnaden mellan kakel och klinker?

Ofta används ordet kakel för både kakel och klinker, men rent tekniskt är det inte samma sak. Både kakel och klinker är keramiska plattor, men klinker är hårdare och hållbarare på grund av högre densitet. Den högre tätheten gör att det absorberar vatten sämre. Detta i kombination med hållbarheten gör att klinkers är det som används till golv i badrum, medan kakel används till väggarna.

Vad kostar kakelplattor?

Kakel säljs vanligtvis i pris per kvadratmeter, och skillnaden i kostnad varierar rätt så mycket beroende på kvalitet och utseende. Lite under 100 kronor per kvadratmeter kostar kakelplattorna av lägst kvalitet. Runt 200-300 kronor per kvadratmeter får man räkna med för kakelplattor av bra kvalitet, men de kan även kosta betydligt mer, om man vill kosta på sig en lyxigare variant.